Het hergebruik van industriële ruimtes voor duurzame doeleinden

Het hergebruik van industriële ruimtes voor duurzame doeleinden

Industriële ruimtes zijn vaak groot, leeg en hebben een specifieke functie gehad in het verleden. Deze ruimtes kunnen echter een nieuw leven krijgen door ze te hergebruiken voor duurzame doeleinden. Het hergebruik van industriële ruimtes biedt tal van voordelen, zowel op het gebied van duurzaamheid als economie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en de mogelijkheden die het hergebruik van industriële ruimtes biedt voor duurzame doeleinden.

Voordelen van het hergebruik van industriële ruimtes

Het hergebruik van industriële ruimtes voor duurzame doeleinden heeft verschillende voordelen:

 • 1. Duurzaamheid: Door het hergebruiken van bestaande industriële ruimtes wordt er geen nieuwe ruimte gecreëerd, wat resulteert in minder grondgebruik en behoud van natuurlijke habitats. Daarnaast kan het hergebruik van industriële ruimtes bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, omdat er minder nieuwe materialen en energie nodig zijn voor de bouw van nieuwe gebouwen.
 • 2. Kostenbesparing: Het hergebruiken van industriële ruimtes kan kosteneffectief zijn, omdat de basisstructuur en infrastructuur vaak al aanwezig zijn. Dit betekent dat er minder investeringen nodig zijn voor de bouw van nieuwe gebouwen. Bovendien kunnen industriële ruimtes vaak tegen een lagere prijs worden verworven dan nieuwe bouwgrond.
 • 3. Creativiteit en flexibiliteit: Industriële ruimtes bieden vaak veel ruimte en hebben een open structuur, waardoor er veel mogelijkheden zijn voor creatieve en flexibele invullingen. Deze ruimtes kunnen worden omgevormd tot bijvoorbeeld kantoren, winkels, culturele centra, sportfaciliteiten of zelfs woningen. Het hergebruik van industriële ruimtes biedt dus de mogelijkheid om te voldoen aan verschillende behoeften en functies.
 • 4. Behoud van cultureel erfgoed: Veel industriële ruimtes hebben een historische waarde en maken deel uit van het cultureel erfgoed. Door deze ruimtes te hergebruiken, wordt het industriële verleden behouden en krijgen ze een nieuwe betekenis in de moderne samenleving. Dit draagt bij aan het behoud van de geschiedenis en identiteit van een stad of regio.

Mogelijkheden voor het hergebruik van industriële ruimtes

Er zijn tal van mogelijkheden voor het hergebruik van industriële ruimtes voor duurzame doeleinden. Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd:

 • 1. Duurzame energieopwekking: Industriële ruimtes kunnen worden omgevormd tot zonneparken, windmolenparken of installaties voor het opwekken van biomassa. Deze ruimtes bieden vaak voldoende ruimte en hebben de juiste infrastructuur voor het opwekken van duurzame energie. Op deze manier kan het hergebruik van industriële ruimtes bijdragen aan de transitie naar een duurzame energievoorziening.
 • 2. Circulaire economie: Industriële ruimtes kunnen dienen als locaties voor circulaire bedrijven. Hierbij worden grondstoffen en materialen hergebruikt, waardoor er minder afval ontstaat en de vraag naar nieuwe grondstoffen afneemt. Deze ruimtes kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld recyclingbedrijven, reparatiewerkplaatsen of upcycling-initiatieven.
 • 3. Innovatie en onderzoek: Industriële ruimtes kunnen worden omgevormd tot innovatie- en onderzoekscentra. Hier kunnen bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan duurzame oplossingen en nieuwe technologieën. Deze ruimtes bieden vaak de benodigde faciliteiten en ruimte voor experimenten en prototyping.
 • 4. Creatieve industrie: Industriële ruimtes kunnen worden gebruikt als werkplekken voor de creatieve industrie, zoals kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden. Deze ruimtes bieden vaak inspirerende omgevingen en voldoende ruimte voor het creëren en tentoonstellen van kunst en design.

Praktijkvoorbeelden van hergebruik van industriële ruimtes

Er zijn al verschillende succesvolle voorbeelden van het hergebruik van industriële ruimtes voor duurzame doeleinden. Hieronder worden enkele praktijkvoorbeelden genoemd:

 • 1. De Ceuvel in Amsterdam: De Ceuvel is een voormalig scheepswerfterrein in Amsterdam-Noord dat is omgetoverd tot een duurzame broedplaats. Op dit terrein zijn verschillende bedrijven en organisaties gevestigd die werken aan duurzame oplossingen. De gebouwen zijn gerenoveerd en voorzien van duurzame technieken, zoals zonnepanelen en een helofytenfilter voor de zuivering van afvalwater.
 • 2. De Caballero Fabriek in Den Haag: De Caballero Fabriek is een voormalige sigarettenfabriek die is herontwikkeld tot een creatieve hub. In dit gebouw zijn verschillende bedrijven en organisaties gevestigd die actief zijn in de creatieve industrie. Het gebouw is duurzaam gerenoveerd en voorzien van onder andere een warmte-koudeopslagsysteem en groene daken.
 • 3. De NDSM-werf in Amsterdam: De NDSM-werf is een voormalige scheepswerf die is getransformeerd tot een culturele en creatieve broedplaats. Op dit terrein zijn onder andere ateliers, horecagelegenheden, evenementenlocaties en werkruimtes gevestigd. Het hergebruik van de industriële gebouwen heeft bijgedragen aan de levendigheid en creativiteit van dit gebied.

Conclusie

Het hergebruik van industriële ruimtes voor duurzame doeleinden biedt tal van voordelen, zoals duurzaamheid, kostenbesparing, creativiteit en behoud van cultureel erfgoed. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het hergebruik van industriële ruimtes, zoals duurzame energieopwekking, circulaire economie, innovatie en onderzoek, en de creatieve industrie. Praktijkvoorbeelden laten zien dat het hergebruik van industriële ruimtes succesvol kan zijn en bijdraagt aan een duurzame samenleving. Het is daarom belangrijk om het potentieel van industriële ruimtes te benutten en te streven naar een optimale herbestemming voor duurzame doeleinden.

Plaats een reactie